Tvrdite da ne koristite cloud, jeste li sigurni?

Cloud vjerojatno koristite svakodnevno, a toga možda niste ni svjesni. Uplodate svoje fotografije, dijelite ih s prijateljima, shareate različite sadržaje, komentirate, ulazite u rasprave, branite svoje stavove, ali i promovirate svoje proizvode, usluge, kompaniju… Da, govorimo o Facebook-u, najčešće korištenom cloudu na svijetu.

Osim u privatne svrhe Facebook se danas uvelike koristi u poslovanju uglavnom kao promotivni kanal. Stoga slobodno možemo reći da svatko tko kositi Facebook za promociju zapravo posluje u cloudu. Promocija na Facebooku sve je raširenija, mogućnosti primjene clouda su gotovo neograničene, a cloud rješenja je jednostavno koristiti. Ukoliko se želite educirati o temama kao što su promocija na Facebooku, poslovanje u cloudu i mnogim drugim nikako ne propustite B4CLOUD konferenciju koja će se održati na jesen 2015. u zagrebačkom Hypo centru.

Koliko god jednostavno izgledale mnoge korisnike zbunjuju opcije koje Facebook nudi. Profil, stranica ili grupa svaka od njih namijenjena je posebnoj svrsi i najbolje funkcionira za određeni tip sadržaja. Što koristiti u koju svrhu? Pročitajte što vodeći svjetski tehnološki portal Mashable preporučuje:

Facebook Profil

Mark Zuckerberg, promocija na Facebooku, cloud poslovanje, cloud konferencija

Mark Zuckerberg, osnivač Facebooka. Foto: InsideFacebook

Facebook profil namijenjen je fizičkim osobama i korištenju u neprofitne svrhe. Nije primjeren za promociju kompanija, organizacija, brandova, proizvoda… Kao što većina vas zna, korisnik može svoj profil personalizirati unošenjem osobnih podataka i fotografija. Može se povezati s poznanicima, komunicirati s njima, dijeliti sadržaje, pratiti objave drugih…

Međutim, ukoliko želite Facebook koristiti u svrhu promocije svog proizvoda, usluge, kompanije ili branda opcija Page je idealna za vas.

Facebook Page

Facebook stranice (pages) namijenjene su organizacijama, poduzećima, brendovima i javnim ličnostima. Slično kao na profilu osobe, vlasnici Facebook stranica mogu postavljati fotografije, dijeliti sadržaj, upisati osnovne podatke o organizaciji. Svatko tko klikne “like” vidjet će novosti sa stranice na svom News Feedu.

Da bi kreirali Facebook stranicu dovoljno je da imate Facebook profil. Jedna osoba može kreirati i upravljati s više stranica, a kreator stranice može postaviti druge osobe za administratore kako bi mu pomogli u upravljanju sadržajem na stranici.

Ukoliko želite promovirati svoju kompaniju ili podići brand awareness kreiranje Facebook stranice idealna je opcija za vas. Na stranici možete promovirati svoje proizvode, usluge, posebne ponude i izgraditi bazu korisnika.

Facebook stranice imaju nekoliko vrlo korisnih opcija i jednostavno je njima upravljati. Stranice možete kreirati besplatno, a optimizirane su tako da izgledaju jednako na različitim računalima, tabletima, mobilnim telefonima i ostalim uređajima. Osim toga, toga pages managerima na raspolaganju je besplatna mobilna aplikacija Facebook Pages Manager dostupna za iOS i Android uređaje, koja im omogućuje da vrlo jednostavno upravljaju stranicama bez obzira gdje se nalazili.

Stranice imaju nekoliko opcija koje profili i grupe nemaju. Naprimjer, mogućnost upravljanja notifikacijama, poruke te odgođeno objavljivanje postova. Uz to, stanice imaju Insights, vrlo koristan pregled statistike i demografije koji vam omogućuje da razumijete tko je vaša publika te koje objave imaju najveći utjecaj na nju.

Facebook insights, promocija na Facebooku, cloud, business, cloud konferencija, Zagreb

Facebook insights, foto: Facebook

Facebook Group

Poput foruma, grupe omogućuju određenoj skupini ljudi komunikaciju i dijeljenje sadržaja. Grupe su odlične za povezivanje obitelji, vršnjaka, suradnika. Grupe mogu biti javne, zatvorene ili tajne ovisno o postavkama privatnosti. Kao i za stanicu, da bi kreirali grupu morate imati svoj profil.

Dakle, ukoliko se na Facebooku želite predstaviti kao fizička osoba i koristiti ga u neprofitne svrhe otvorite Facebook profil. Ukoliko se želite povezati ljudima s kojima dijelite iste interese za vas je pridruživanje ili osnivanje grupe. Ako se putem Facebook želite približiti kupcima, korisnicima, fanovima… kreirajte Facebook Page.

Ukoliko se želite educirati o poslovanju u cloud ne propustite drugu B4CLOUD konferenciju. Ulaznice su već u prodaji i još uvijek su vrlo povoljne! A do konferencije pratite naš blog s uvijek aktualnim temama i vijestima iz clouda!

Izvor: What’s Really the Difference Between Facebook Pages, Groups and Profiles?