Hrvatski poduzetnici iznad prosjeka Europske unije

Nedavno istraživanje Eurostata o korištenju cloud tehnologije u poslovanju tvrtki zemalja Europske unije pokazalo je da primjena clouda tek treba doživjeti uzlet. Samo 19% tvrtki koristi cloud i to uglavnom za elektroničku poštu i pohranu dokumenata u elektroničkom obliku. Čak 42% onih koji ga ne koriste naveli su nepoznavanje cloud tehnologije kao glavni razlog njenog nekorištenja. S obzirom na svjetske trendove jasno je da će tvrtke EU morati što prije implementirati cloud rješenja u svoje poslovanje kako bi ostale konkurentne.

poduzetnici, cloud, EU

Sudeći prema rezultatima ovog istraživanja cloud poslovanje u Europi tek će doživjeti rast, ali preduvjet za ostvarivanje rasta je znanje.

Koliko poduzetnika u zemljama EU koristi cloud?

Navedeno istraživanje otkrilo je značajne razlike među pojedinim državama. Tako u Finskoj, Islandu, Švedskoj, Danskoj i Italiji više od 30% poduzetnika koristi cloud computing dok je u Mađarskoj, Bugarskoj, Grčkoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Latviji taj postotak manji od 10%.

Istraživanje je obuhvatilo korištenje cloud servisa za e-mail, pohranu dokumenata, hosting baza podataka, uredskisoftver, financijske ili računovodstvene cloud aplikacije, CRM softver i poslužiteljske resurse za vlastite softvere.

Korištenje clouda u hrvatskim tvrtkama

U Hrvatskoj 22% poduzeća koristi cloud u poslovanju i to najviše za e-mail. Međutim, vrlo je zanimljiva činjenica da 50% hrvatskih poduzeća koja koriste cloud koriste financijske ili računovodstvene cloud softvere, značajno više u odnosu na prosjek Unije koji je 31%. Ipak, u odnosu na ukupan broj poduzetnika skromnih 11% njih koristi cloud računovodstvo. Dakle, ovo je još jedan segment u kojem cloud u Hrvatskoj može rasti.

EU poduzetnici, cloud, cloud poslovanje, Europska unija

 

Cloud računovodstvo, cloud poslovanjeU većini obuhvaćenih kategorija hrvatski poduzetnici su blizu ili iznad EU prosjeka, to dokazuje da su voljni prigrliti nove tehnologije i napredovati. Ipak, ovu tehnologiju većina hrvatskih tvrtki tek treba implementirati kako bi opstale na tržištu koje će se uskoro značajno promijeniti.

Poduzetnici razvijenih svjetskih zemalja uvelike koriste cloud

Cloud Industry Forum proveo je istraživanje čiji rezultati pokazuju da je u UK cloud poslovanje široko prihvaćeno i bilježi rast. Istraživanje provedeno u lipnju 2014. godine otkrilo je da je 78% organizacija prihvatilo bar jedno cloud rješenje, što je rast od 15% u odnosu na ranije istraživanje provedeno u rujnu 2013. Cloud Industry Forum prvo ovakvo istraživanje proveo je 2010. godine, a rezultati posljednjeg u 2014. pokazali su rast od čak 61.5% u odnosu na inicijalno istraživanje.

cloud poslovanje, Ujedinjeno kraljevstvo, rast

Od 2010. – 2014. cloud poslovanje u UK poraslo je za čak 61,5%.

Australski poduzetnici također su uvelike prihvatili cloud u poslovanju, tako je IDC istraživanje za 2013. pokazalo da 86% poduzetnika koristi cloud, što je rast od čak 71% u odnosu na 2012.

Još jedno zanimljivo istraživanje koje je provelo sveučilište Harvard otkrilo je vezu između korištenja cloud rješenja, poslovne agilnosti i ostvarivanja konkurentskih prednosti. 70% ispitanika prihvatilo je neki oblik clouda, a njih čak 74% navelo je da je cloud poslovanje donijelo njihovim tvrtkama konkurentsku prednost. U posljednjih nekoliko godina promijenili su se i razlozi zbog kojih poduzetnici prihvaćaju cloud. Cloud ne znači samo smanjenje troškova, već kako tvrdi 32% ispitanika, poslovna agilnost njihov je glavni motiv za prihvaćanje clouda. Samo 14% ispitanih stavilo je uštedu na prvo mjesto.

Ne dozvolite da neznanje stane na put vašem poslovnom uspjehu. Educirajte se o cloud tehnologiji i njenoj primjeni u poslovanju na B4CLOUD konferenciji.